Herdenking rampvlucht MH17 begonnen

Herdenking rampvlucht MH17 begonnen
Herdenking rampvlucht MH17 begonnen

In Park Vijfhuizen in het Nederlandse Haarlemmermeer is de herdenking begonnen van de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Dat gebeurt bij het Nationaal Monument MH17, dat daarna officieel wordt geopend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het bijzijn van ruim 2.000 nabestaanden uit binnen- en buitenland. Maandag is het precies drie jaar geleden dat het vliegtuig boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten met een Buk-raket uit Rusland. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, van wie 196 Nederlanders en zes Belgen. De fatale vlucht was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Maleisië.

Tijdens de herdenking worden de namen van de slachtoffers voorgelezen en zijn er enkele toespraken. Ook is er muziek van de Luchtmachtkapel. Daarna volgt een defilé waarmee het monument symbolisch wordt geopend. Voor iedere overledene is een boom geplant in een klein bos dat de vorm heeft gekregen van een lint. Elke boom heeft een naamplaatje. De bomen staan voor groei, hoop en leven. In het hart van het herinneringsbos staat een lange wand met een gedenkteken, een oog, waarin alle namen bij elkaar komen. De nabestaanden hebben gezamenlijk gekozen voor het bos en monument, dat vlak naast Schiphol ligt.

Op de besloten herdenking zijn onder meer de Nederlandse premier Mark Rutte, de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Stef Blok (Veiligheid en Justitie), de voorzitters van de beide Kamers en ambassadeurs van de landen waar de slachtoffers vandaan komen, als gast aanwezig. De Boeing 777 stortte neer boven Oost-Oekraïne, vlakbij de stad Donetsk, in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger elkaar bevechten.

Bron: Belga