Eén op de drie Venezolanen neemt deel aan referendum tegen Maduro

Eén op de drie Venezolanen neemt deel aan referendum tegen Maduro
Eén op de drie Venezolanen neemt deel aan referendum tegen Maduro

Ruim een derde van de kiesgerechtigde Venezolanen heeft gisteren deelgenomen aan een onofficieel referendum tegen de socialistische regering van president Nicolas Maduro. Dat heeft oppositieleider Julio Borges in de nacht van zondag op maandag (lokale tijd) meegedeeld. De oppositie had zowat 19 miljoen Venezolanen opgeroepen om deel te nemen aan de symbolische stemming. Volgens Borges zijn er uiteindelijk 7,18 miljoen mensen opgedaagd. Het referendum kreeg geen toestemming van de regering, die de volksraadpleging als een daad van “burgerlijke ongehoorzaamheid” beschouwt.

De kiezers spreken zich uit over het bijeenroepen van een grondwettelijke vergadering, over de organisatie van nieuwe verkiezingen en over de vraag of de grondwet mag worden verdedigd door het leger. De resultaten worden vandaag verwacht.

Met het symbolische referendum wil de oppositie de plannen voor een echt referendum op 30 juli in de kiem smoren. President Maduro is namelijk van plan om via een volksraadpleging toelating te krijgen voor het samenstellen van een nieuwe grondwettelijke vergadering, die daarna de grondwet zal kunnen wijzigen. Zijn tegenstanders vrezen dat op die manier de weg richting het dictatorschap wordt vrijgemaakt.

Gisterenavond was het bij het onofficiële referendum nog tot geweld gekomen. Daarbij kwam één vrouw om het leven.

Bron: Belga