Dossier aanpassing ‘tampontaks’ klaar voor ministerraad

Dossier aanpassing 'tampontaks' klaar voor ministerraad

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is overtuigd van het belang van de btw-aanpassing voor producten voor intieme verzorging. “Het dossier is reeds geruime tijd klaar en wacht op bespreking in ministerraad. Als iedereen de daad bij het woord voegt, kan dit spoedig gebeuren”, reageert zijn woordvoerder op de campagne die Test-Aankoop vandaag in De Standaard lanceert. De consumentenorganisatie vindt het hoog tijd dat de minister komaf maakt met de zogeheten ‘tampontaks’. Volgens Test-Aankoop is die taks een frappant voorbeeld van discriminatie. Ze zwaait nu met steunbetuigingen van kopstukken uit de andere regeringspartijen zoals minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). De regering-Michel beloofde eind vorig jaar om de btw op producten voor intieme verzorging, zoals tampons, te verlagen van 21 naar 6 procent.

In ons land geldt het principe dat op basisproducten 6 procent in plaats van 21 procent btw wordt aangerekend. Test-Aankoop begrijpt niet waarom tampons, inlegkruisjes en maandverbanden niet beschouwd worden als basisproducten. “Het is niet correct dat op deze producten, die verband houden met het natuurlijk functionele van het vrouwelijk lichaam, 21 procent btw betaald moet worden, zoals voor luxeproducten”, stelt woordvoerder Simon November.

Op Twitter vraagt sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée zich ook af wie het dossier binnen de regering blokkeert. “Voor vijf maanden was minister Van Overtveldt nog positief”, stelt ze vast.

bron: Belga