Brexit-onderhandelaars vatten inhoudelijk werk aan

Brexit-onderhandelaars vatten inhoudelijk werk aan

Onderhandelaars van de Europese Commissie en Groot-Brittannië hebben vandaag in Brussel de inhoudelijke onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie aangevat. De Europese hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Davis troffen elkaar enkele weken geleden al om een kalender en praktische afspraken te maken. Vanochtend zijn de inhoudelijke onderhandelingen over de eerste belangrijke knelpunten van start gegaan: de toekomstige rechten van Europese burgers in Groot-Brittannië en vice versa, de financiële afwikkeling van de echtscheiding en de toekomstige grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Eenmaal er voldoende vooruitgang is geboekt over deze echtscheidingsdossiers, willen de Europeanen de volgende fase van de immense onderhandelingen aansnijden en gesprekken starten over de toekomstige relaties met Groot-Brittannië. Tegen volgend najaar zou er een akkoord op tafel moeten liggen. Dat zou alle partijen voldoende tijd moeten bieden om het ratificatieproces te voltooien tegen eind maart 2019, wanneer de Britten de Europese Unie effectief verlaten.

“Het is nu tijd om aan het werk te gaan en ervoor te zorgen dat deze onderhandelingen een succes worden”, verklaarde de Britse Brexit-minister Davis vanochtend bij aanvang van de onderhandelingen. Beide kampen hebben een aantal werkgroepen in de steigers gezet waarin de verschillende dossiers aan bod komen. Donderdag wordt de eerste echte onderhandelingsronde besloten met een plenaire zitting en persconferentie.

bron: Belga