Australisch leger krijgt meer macht in strijd tegen binnenlands terrorisme

Australisch leger krijgt meer macht in strijd tegen binnenlands terrorisme

De Australische regering wil het leger meer slagkracht en verantwoordelijkheden geven in de strijd tegen terroristische aanvallen in eigen land. Dat heeft eerste minister Malcolm Turnbull maandag aangekondigd in Sydney. Door de veranderingen die de conservatieve regering voor ogen heeft, zullen het leger, de federale en staatspolitie gemakkelijker kunnen samenwerken als er zich een terroristische aanval voordoet, zei Turnbull, geflankeerd door de minister van Defensie.
Turnbull acht de veranderingen noodzakelijk om “de evoluerende terreurdreiging voor te blijven” en om ervoor te zorgen dat “Australië een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak heeft”. De politie blijft wel “het eerste antwoord” op een terroristisch incident, enkel zal het leger gemakkelijker kunnen ingrijpen.
Verschillende politiediensten zullen speciale training krijgen van de Australische special forces en er zullen ook soldaten bij bepaalde ordehandhavingsdiensten worden geplaatst om de onderlinge samenwerking te verbeteren.
Met deze reeks nieuwe maatregelen denkt de Australische regering beter voorbereid zijn op een mogelijk terreuraanval. “Onze vijanden zijn behendig en inventief. We moeten ervoor zorgen dat we hen voorblijven”, zei Turnbull aan de verzamelde pers.
Tot nu toe werd het leger enkel opgeroepen als de lokale politie te weinig middelen had om een bepaald incident te behandelen. Soldaten zullen trouwens ook verdachten kunnen vasthouden zodat ze niet van de plaats delict kunnen vluchten.
De hervormingen komen er na een dodelijke gijzeling in 2014 in Sydney, schrijft The Sydney Morning Herald. Toen werd de hulp van het leger niet ingeroepen door de politie van de staat New South Wales omdat ze de situatie onder controle hadden. Die gijzeling eiste het leven van twee Australiërs. De dader, een Iraniër, werd doodgeschoten.

bron: Belga