“Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten”

Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

Voor Groen zijn de reddingsmissies van de Louise-Marie een voorbeeld van hoe het Belgisch leger internationaal het verschil kan maken. In enkele maanden tijd redde de Louise-Marie honderden mensenlevens en vatte men 100 mensensmokkelaars. Dat stelt de partij in een reactie op de verklaringen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die die missies contraproductief vindt. “Deze reddingsmissies afbouwen is vanuit humanitair perspectief onverdedigbaar. Het kan niet dat mensen verdrinken omdat Europa haar asielprocedure niet op orde heeft”, stelt Kamerlid Wouter De Vriendt. Hij vraagt premier Michel (MR) om een duidelijk signaal van de regering over de reddingsmissies.

De Louise-Marie neemt voor België deel aan operatie Sophia, een Europese reddingsmissie in de Middellandse Zee. Voor Groen is die Europese solidariteit belangrijk. “Als elk land wegkijkt, zoals Francken nu voorstelt, en zich terugtrekt, dan sterven die mensen op de Middellandse Zee”, waarschuwt De Vriendt. “Vluchtelingen terugsturen naar Libië is nu simpelweg onmogelijk, gezien de toestand in dat land”, vervolgt hij.

Voor Groen ligt de oplossing niet in het afbouwen van de reddingsmissies, maar in een duidelijke asielprocedure, Europese solidariteit, en een betere samenwerking met Noord-Afrikaanse landen.

bron: Belga