Venezolanen uiten ongenoegen in referendum

Referendum Venezuela
AFP / R. Wise

Ruim een derde van de kiesgerechtigde Venezolanen heeft deelgenomen aan een onofficieel referendum tegen de socialistische regering van president Nicolas Maduro. De stemming verliep niet geweldloos en een vrouw kwam om het leven.

De oppositie had zowat 19 miljoen Venezolanen opgeroepen om deel te nemen aan de symbolische stemming. Volgens oppositieleider Julio Borges zijn er uiteindelijk 7,18 miljoen mensen opgedaagd. De regering had geen toestemming gegeven en beschouwt de volksraadpleging als een daad van “burgerlijke ongehoorzaamheid”.

Alle aanwezigen stemden duidelijk tegen de president en het socialistisch regime dat al twintig jaar de plak zwaait.

Dictatuur

Met het symbolische referendum wil de oppositie de plannen voor een echt referendum op 30 juli in de kiem smoren. President Maduro is namelijk van plan om via een volksraadpleging toelating te krijgen om de grondwet te wijzigen. Zijn tegenstanders vrezen dat hij op die manier het land richting een dictatuur stuurt.

Eén dode

Tijdens de stemming was het zondagavond nog tot geweld gekomen. Aan een stembureau openden gewapende mannen op motor het vuur op de wachtende kiezers. Zeker een vrouw is daarbij om het leven gekomen, drie anderen zijn er erg aan toe, meldt het openbaar ministerie op Twitter.

In Venezuela is het al maanden onrustig. Er zijn bijna dagelijks protesten, waarbij al tientallen doden vielen.