Dit gebeurt er als je de nooduitgang van een vliegtuig opent

Dit gebeurt er als je de nooduitgang van een vliegtuig opent
Unsplash / G. Ruballo

Wie vaak vliegt, heeft het zich vast en zeker al eens afgevraagd. Wat zou er gebeuren als je plots de nooduitgang opent? Niet zo veel, blijkbaar.

Stel je voor dat de nooduitgang openvliegt tijdens volle vlucht, welke nachtmerrie zou er zich dan afspelen? Worden alle passagiers weggezogen, zou iedereen bevriezen of nog erger, ontploft het vliegtuig misschien? Het reismagazine Travel + Leisure stelde zich dezelfde vraag en ging op zoek naar een antwoord bij luchtvaartexpert Jason Rabinowitz.

Hij stelt ons gelukkig meteen gerust. “Dat is gewoon onmogelijk. Als je op grote hoogte vliegt, kan de deur niet open door het drukverschil tussen de binnenkant en de buitenkant van het vliegtuig”, legt hij uit.

Explosieve decompressie

Als de deur om de een of andere bizarre reden toch zou openen, dan doet er zich een explosieve decompressie voor. Dit fenomeen is zeer zeldzaam, maar in 1988 is het toch eens voorgekomen. Een deel van het dak van het vliegtuig barstte open waardoor een steward naar buiten werd gezogen. De piloot kon het vliegtuig wel op een klein kwartiertje aan de grond zetten. Naast het bemanningslid raakte dus niemand anders gewond.