China bant Winnie de Poeh

Winnie de Poeh
AFP / A. Hofford

Chinezen kunnen niet langer praten over Winnie de Poeh op de sociale media. De autoriteiten blokkeren alle commentaren die verwijzen naar de fictieve knuffelbeer.

Op Weibo – de Chinese versie van Twitter – kunnen enkel nog foto’s van Winnie de Poeh of van andere personages uit de reeks worden geplaats. Maar commentaren die verwijzen naar Weini xiao xiong (de Chinese naam van Winnie de Poeh) worden consequent geblokkeerd. De gebruiker krijgt de boodschap dat zijn commentaar niet gepubliceerd kan worden wegens “illegale inhoud”, meldt de Britse krant The Telegraph.

Ook op de populaire berichtendienst WeChat zijn de afbeeldingen van Winnie de Poeh uit de galerij met standaardafbeeldingen verwijderd, maar de gebruikers kunnen wel nog altijd hun eigen foto van de populaire beer verspreiden.

Chinese president

De Chinese overheid heeft geen uitleg gegeven bij de maatregel. De reden voor deze censuur zou zijn dat de Chinese president Xi Jinping vaak vergeleken wordt met de beer. Een foto waarop de ietwat gezette Winnie de Poeh samen met zijn slanke vriend Teigetje te zien is werd in 2013 door de Chinese internetgebruikers verspreid samen met een foto van Xi en de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama. Later werden ook bij andere ontmoetingen van het Chinese staatshoofd vergelijkbare foto’s op internet geplaatst.

Partijcongres

Volgens waarnemers is de Communistische Partij extra gevoelig voor afbeeldingen waarin de spot wordt gedreven met de president, aangezien er later dit jaar een belangrijk partijcongres plaatsvindt.