Voor het eerst speelt vrouw Doctor Who

Voor het eerst speelt vrouw Docter Who
AFP / M. Nash

Voor het eerst sinds 1936 zal een vrouw de rol van Doctor Who vertolken. Actrice Jodie Whittaker kruipt in de huid van het legendarische personage. Dat heeft de Britse openbare omroep BBC bekendgemaakt.

De blondine neemt de rol over van Peter Capaldi, die eind dit jaar afzwaait als Doctor Who. De 59-jarige acteur debuteerde in 2013 in de sciencefictionreeks, maar vindt het “tijd om verder te gaan”.

“Een eer”

Whittaker is al de dertiende acteur die de bekende tijdreiziger speelt. Ze neemt de rol op zich vanaf het elfde seizoen, dat in 2018 wordt uitgezonden. Eerder was de actrice al te zien in films als ‘Venus’, ‘One Day’ en ‘Black Sea’, en series als ‘Broadchurch’ en ‘The Assets’. “Ik ben bijzonder opgetogen dat ik aan dit avontuur mag beginnen”, reageert de Britse. “Het is meer dan een eer om de rol van Doctor Who te spelen.”

De BBC zendt deze serie al uit sinds 1963, maar de reeks werd even onderbroken tussen 1989 en 2005. Het gaat over de avonturen van The Doctor, die zich voort kan bewegen in tijd en ruimte met zijn TARDIS.