Vrouw doodgeschoten aan stemlokaal voor Venezolaans referendum

Vrouw doodgeschoten aan stemlokaal voor Venezolaans referendum

De Venezolaanse oppositie organiseert zondag een onofficieel referendum tegen president Nicolas Maduro die de grondwet wil wijzigingen om zijn macht te vergroten. Aan een van de meer dan 2.000 kieslokalen verspreid over het land hebben gewapende mannen op motor het vuur geopend op de wachtende kiezers. Zeker een vrouw is daarbij om het leven gekomen, drie anderen zijn er erg aan toe, meldt het openbaar ministerie op Twitter. Lokale media wijzen met de proregeringsmilitie “Colectivos” met de vinger voor de dood van de vrouw in Catia, in de noordelijke staat Vargas.
Met het onofficiële referendum wil de oppositie de plannen voor een echt referendum op 30 juli in de kiem smoren. Dan wil Maduro de zegen krijgen van het volk om een nieuwe grondwettelijke vergadering samen te stellen die dan de grondwet zal kunnen wijzigen. Critici geloven dat een gewijzigde grondwet een opstap is naar dictatorschap. Iets wat Hugo Chavez’ opvolger graag anders verwoordt. De nieuwe grondwet zal de oppositie “neutraliseren”, de “coupplegers” verslaan en zo opnieuw vrede brengen in Venezuela.
De oppositie hoopte een massa mensen op de been te brengen om de druk op Maduro te verhogen, maar die lijkt niet onder de indruk en deed dit referendum af als “betekenisloos”, weet BBC.
Het Zuid-Amerikaanse land verkeert al verschillende jaren in zwaar economisch weer door de instorting van de olieprijzen. Olie-export maakt 95 procent uit van de Venezolaanse uitvoer.
In die sfeer van economische crisis kondigde het Hooggerechtshof in maart aan dat ze het parlement zouden overnemen. Tegen deze beslissing kwamen duizenden Venezolanen op straat. Door de hevige straatprotesten werd de beslissing teruggedraaid. De rust is echter niet teruggekeerd, want de protestanten eisen het ontslag van Maduro. Bij die gewelddadige confrontaties tussen protestanten en ordediensten kwamen al meer dan 100 mensen om het leven.

bron: Belga