Vaticaan valt adviseur van Trump aan

Vaticaan valt adviseur van Trump aan

Steve Bannon, die de strategie van de Amerikaanse president Donald Trump uitstippelt, heeft een gevaarlijke “fundamentalistische” wereldvisie. Dat schrijven twee vertrouwelingen van paus Franciscus in La Civilta Cattolica, een magazine van het Vaticaan. In het artikel wordt het “oecumenisme van haat” van de “evangelische fundamentalisten en katholieke integralisten” veroordeeld, dat leidt tot een “xenofobe en islamofobe visie die muren opwerpt”.

De commentaar is geschreven door Antonio Spadaro, uitgever van het invloedrijke jezuïetenblad, en Marcelo Figueroa, een protestantse pastor die de Argentijnse versie van de L’Osservatore Romano uitgeeft. Beiden zijn persoonlijke vrienden van de paus.

Ze omschrijven Bannon als iemand die de Bijbel leest met een logica die niet verschilt van die van moslimfundamentalisten. Bannon riep in 2014 nog op tot een “nieuwe christelijke oorlog”.

De twee hekelen ook de “schokkende retoriek” van de Amerikaanse ultraconservatieve website Church Militant, die de overwinning van Trump op Clinton vergeleek met die van de eerste christelijke keizer (Constantijn) op het Oude Rome. “Er is een enorm verschil tussen deze concepten en de leer van paus Franciscus. Die laatste benadrukt inclusie, vrede, ontmoeting en het bouwen van bruggen”, aldus de auteurs. De paus wil ook niet zeggen wie juist is en wie verkeerd. “Hij verwerpt ook radicaal de idee van het koninkrijk van God op aarde dat aan de basis lag van het Romeinse Rijk”.

bron: Belga