Nederlandse hoofdverdachte Europees paardenvleesschandaal opgepakt in België

Nederlandse hoofdverdachte Europees paardenvleesschandaal opgepakt in België

De Nederlandse hoofdverdachte van een paardenvleesschandaal met tentakels in heel Europa is recentelijk opgepakt in België. Dat meldt de Europese politieorganisatie Europol vandaag. In Spanje pakte de politie 65 andere verdachten op. De Spaanse Guardia Civil, samen met Europol, ontmantelde de bende die paardenvlees verhandelde in Europa dat niet geschikt was voor menselijke consumptie, klinkt het in een persbericht. De Spaanse politie werkte samen met Frankrijk, Italië, Portugal, Roemenië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, maar ook met ons land.

Het paardenvlees, afkomstig uit Portugal en Noord-Spanje, zou na verwerking naar België gestuurd zijn. Ons land is een van de grootste exporteurs van paardenvlees in de Europese Unie. De identificatie van de dieren werd vervalst door microchips en documentatie te wijzigen.

De federale politie van ons land, samen met het federaal voedselagentschap (FAVV) en de Guardia Civil, arresteerde de Nederlandse hoofdverdachte van de zaak “recentelijk” in ons land, zegt Europol. Hij zou vanuit Calpe, in het Spaanse provincie Alicante, de organisatie aangestuurd hebben.

bron: Belga