Bekende Antwerpenaars draaien plaatjes voor 35ste verjaardag van bedreigde Radio Minerva

Bekende Antwerpenaars draaien plaatjes voor 35ste verjaardag van bedreigde Radio Minerva

Radio Minerva, een Antwerpse zender waar dagelijks duizenden – vooral oudere – Antwerpenaars naar luisteren, viert dit jaar haar 35ste verjaardag. Bekende inwoners, onder wie burgemeester Bart De Wever, draaiden vandaag elk een uur lang zelfgekozen plaatjes. De toekomst van de zender is evenwel onzeker door veranderingen in het radiolandschap. Onder leiding van Willy Gelens en Jos Boekhoff ging Radio Minerva in september 1982 als ‘vrije radio’ de ether in, deels als tegengewicht voor de opkomende popmuziek elders, deels om het Sint-Annastrand als recreatiegebied opnieuw bekender te maken.

Vanaf het begin zond de radio vanaf Sint-Anneke uit, eerst vanuit een koelwagen van een slachterij. Nadien volgde een werfkeet en nu bereiken de vrijwillige medewerkers al meer dan tien jaar hun luisteraars vanuit een chalet. Het veeleer oudere publiek krijgt voornamelijk evergreens, chansons en croonermuziek voorgeschoteld, met ook jazz- en klassieke toetsen. De medewerkers spreken zelf van 40.000 tot 60.000 dagelijkse luisteraars.

Om de 35ste verjaardag te vieren, mochten vandaag twaalf bekende Antwerpenaars – bijna allemaal mannen – elk een uur lang plaatjes komen draaien en de nodige commentaar geven. Onder anderen acteur Lucas Van den Eynde, priester Rudi Mannaerts, maar ook burgemeester Bart De Wever (N-VA) zaten zo voor de microfoon.

De toekomst van de zender, die ook regelmatig dansfeestjes geeft, is evenwel onzeker door de hervorming van het Vlaamse radiolandschap. Minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld) erkende voorlopig al 35 lokale radio’s. Het dossier van Radio Minerva is nog lopende, al zouden er vier kandidaten zijn voor de frequentie 98.0 FM. De Antwerpse zender riep haar luisteraars alvast op massaal steunboodschappen te sturen.

bron: Belga