Professor koopt ‘oude typmachine’ voor 100 euro op een rommelmarkt en verkoopt het voor 45.000 euro

AFP / T. Clary

Wie af en toe naar een rommelmarkt trekt, weet als de beste dat je er soms verborgen schatten kan aantreffen. En dat geldt zeker voor een anonieme professor uit Roemenië. Op een rommelmarkt kocht hij een waardevolle Enigma-codeermachine uit de Tweede wereldoorlog voor slechts honderd euro. Een prikje, want daarna kon hij de machine doorverkopen voor iets meer dan 45.000 euro.

De verkoper op de rommelmarkt dacht dat het om een leuke, oude typemachine ging. Hij was dus dolgelukkig met de 100 euro. Wellicht denkt hij er anders over wanneer hij hoort hoeveel de machine écht waard was.

De professor in kwestie was immers gespecialiseerd in cryptografie, een moeilijk woord voor geheimschrift, en zag dus meteen dat het om een Engima-codeermachine ging. Zodra hij de machine in zijn bezit had, liet hij het doorverkopen aan een online veilinghuis in Boekarest voor 45.000 euro. Dat is veel geld, maar voor een dergelijke machine is dat eigenlijk nog relatief goedkoop.

Nazi-Duitsland

De enigmacode werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de nazi’s om hun communicatie mee te vergrendelen. ‘Enigma’ betekent ‘raadsel’ in het Grieks. De orders voor de legertroepen moesten ontcijferd worden met behulp van een codeermachine. De Poolse en uiteindelijk ook de Britse inlichtingendiensten wisten de enigmacodes van nazi-Duitsland te kraken, wat een schat aan informatie opleverde voor de Duitse oorlogsvoering.