Tour de France - Michael Matthews maakt favorietenrol waar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Michael Matthews heeft Sunweb zaterdag een tweede overwinning op rij bezorgd in de Tour. De Australiër haalde het in Rodez voor Greg Van Avermaet en Edvald Boasson Hagen. "Ik moest leven met de druk van topfavoriet", gaf hij toe. "En ik ben blij dat ik die rol heb waargemaakt." Sunweb en BMC namen hun verantwoordelijkheid tijdens de etappe. "We hebben de hele dag de kloof met de vluchters klein gehouden", zei hij. "En dat was niet evident met De Gendt die nog heel hard reed. Mijn ploegmaten leverden evenwel fantastisch werk en op het eind had ik nog steeds twee à drie mannetjes in steun. Dit was een perfecte dag, ik werd goed omringd en kon het afmaken."

Matthews kende de finish van twee jaar geleden, maar toen was hij niet de renner van vandaag. Hij reed indertijd rond met vier gebroken ribben en heel wat schaafwonden. "Voor de start van de Tour had ik die rit naar Rodez toen ook aangeduid, maar die ambitie moest ik na mijn val opbergen. Dat ik net nu hier wel win, doet heel veel deugd en is een droom die werkelijkheid wordt."

Want de zege kwam er niet zomaar. "Hier zat veel planning achter. Het was niet gewoon het goede werk van vandaag. We hebben weken en maanden gepland om op zo'n manier te kunnen finishen. We mikten op deze rit sinds het begin van het jaar en ik deed specifieke trainingen voor deze finish. En vandaag kwam alles uit. Ik kende deze finish uit het hoofd en wist wat ik moest doen om de overwinning te pakken, maar er is een verschil tussen iets weten en dat ook voor mekaar brengen. Het feit dat ik een team heb dat zo sterk in me gelooft, helpt me ook. Ik heb echt de benen gespaard de voorbije dagen om dit te realiseren. Ongelooflijk. Ik heb ervan gedroomd op zo'n manier te winnen sinds ik startte met wielrennen. Vijftig meter voor de finish recht kunnen zitten en genieten van een zege in de Tour, dat is iets dat niet iedere dag gebeurt en zeker niet als je topfavoriet bent. Iedereen keek naar mij, reed op mijn wiel, maar gelukkig had ik goede benen om het af te maken."

bron: Belga