Pools protest tegen omstreden justitiehervorming

In Polen is zaterdag geprotesteerd tegen de omstreden justitiehervorming door de nationaalconservatieve regering. Honderden mensen verzamelden aan het presidentieel paleis in Warschau en riepen president Andrzej Duda op om zijn veto te stellen. Het protest was georganiseerd door de linkse oppositie en door burgercomités. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag was er al protest aan het Poolse parlement. De politie pakte er 31 actievoerders op. Voor zondag is nog een betoging gepland.
Na het Lagerhuis heeft nu ook de Poolse Senaat het licht op groen gezet voor een omstreden wetsvoorstel waardoor vijftien rechters binnen de Nationale Raad voor het Gerecht (KRS), een grondwettelijk orgaan dat moet toezien op de onafhankelijkheid van rechtbanken, door het parlement worden aangesteld. De voorzitters van beroepsrechtbanken zullen door de minister van Justitie worden benoemd. Critici vrezen dat hiermee de rechterlijke onafhankelijkheid dode letter wordt.
De president moet de hervorming wel nog goedkeuren. Europa heeft eerder al een onderzoek tegen Polen ingesteld voor het schenden van de rechtsstaat, maar vooralsnog zonder gevolg.

bron: Belga