Massademonstraties in Turkije om mislukte coup van jaar geleden te herdenken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Overal in Turkije zijn zaterdag honderdduizenden mensen op straat gekomen om de mislukte staatsgreep van een jaar geleden -in de nacht van 15 op 16 juli- te herdenken. De demonstranten, aanhangers van president Erdogan, dragen Turkse vlaggen mee.

In Istanbul trokken tienduizenden Turken naar één van de bruggen over de Bosporus, die symbool staat voor de mislukte coup. Die brug wordt omgedoopt tot "Brug van de Martelaren van 15 juli". Later op de avond zal Erdogan daar een monument voor de slachtoffers onthullen. In Ankara gaat hij een toespraak houden.

Bij de mislukte staatsgreep kwamen zo'n 250 mensen om. Sindsdien is de sfeer in het land omgeslagen en worden tegenstanders van de president zonder pardon opgepakt. Volgens Erdogan zit geestelijke Fethullah Gülen achter de putsch, maar die ontkent.

In het Turkse parlement werd eerder zaterdag nog een speciale sessie gehouden waar premier Binali Yildirim de nacht van 15 juli omschreef als "een tweede onafhankelijkheidsoorlog". De oppositie hekelde op zijn beurt de repressie van de regering. "Justitie is vernietigd. In plaats van een snelle normalisering, is er een permanente staat van noodtoestand ingevoerd", zei oppositieleider Kemal Kilicdaroglu.

Bron: Belga