Fanfares openen Zuidfoor zaterdagnamiddag

De 137e editie van de Brusselse Zuidfoor opent zaterdag om 15 uur officieel. Langs de Zuidlaan, op de 2 kilometer tussen de Hallepoort en de Anderlechtsepoort, staan meer dan 130 attracties voor het publiek. Op 20 augustus zit de foor er weer op. Voor de officiële opening wordt om 13.30 uur nog een ceremonie in het Brusselse stadhuis georganiseerd. Vandaar vertrekken politici, samen met folkloristische verenigingen, in stoet naar Manneken Pis. Die is zoals gebruikelijk bij de opening van de kermis getooid in een zwart-wit pierrotkostuum. Vervolgens worden bloemen neergelegd bij de kermispierrot, een monument op de Luchtvaartsquare, vlak bij de Zuidfoor.
Om 15 uur wordt de kermis dan echt ingehuldigd, met fanfares en reuzen.
Een van de nieuwigheden dit jaar is de Kermesse-saus, een creatie van sterrenchef Pierre Wynants. De saus is een mengeling van mayonaise, pickles en kruiden zoals kurkuma.
De afgelopen jaren bezochten gemiddeld 1,5 miljoen mensen de Zuidfoor. Er gelden versterkte veiligheidsmaatregelen, met bewakingscamera’s, betonblokken en de politie is zowel in burger als in uniform aanwezig.

bron: Belga