Terroristen verstopten wapens op terrein van school: "geen aanwijzingen van explosieven"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De terreurcel achter de aanslagen in Parijs en Brussel heeft haar wapens en explosieven mogelijk een tijd op een schooldomein in Meulenberg, een wijk in het Limburgse Houthalen-Helchteren, bewaard. De conciërge van het domein was familie van Mohamed Abrini en is ondertussen zelf in Syrië gesneuveld. Dat zou blijken uit een nota van de Staatsveiligheid, waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag berichten. Het federaal parket geeft geen commentaar, maar in gerechtelijke kringen wordt de berichtgeving genuanceerd. Een handgetekende kaart die werd gevonden op een computer van Salah Abdeslam leidde speurders naar een garage op het domein van een basis- en kleuterschool in Meulenberg, een in Houthalen-Helchteren beruchte wijk voor veiligheidsproblemen en gevallen van radicalisering. Op zaterdag 11 juni 2016 voerde de politie er een huiszoeking uit, maar de speurders troffen er niets aan. Toch lichtten ze de Staatsveiligheid in.

Die stuurde op 28 juli 2016 een alarmerende nota: een conciërge van de sporthal naast de school bleek in de rangen van IS in Syrië gesneuveld te zijn. Die 43-jarige man was via zijn huwelijk gelinkt aan de familie van Mohamed Abrini, de "man met het hoedje" die ontsnapte na de aanslag van 22 maart 2016 in Zaventem.

Al die elementen samen brachten de speurders tot de conclusie dat het schooldomein als wapenopslagplaats moet hebben gediend. De Brusselse speurders trokken op 10 augustus 2016 daarom opnieuw naar Houthalen, waar ze behalve de school ook de sporthal doorzochten. Dat leverde andermaal niets op, maar de veronderstelling dat de wapens er hebben gelegen, bleef overeind. "Gezien de inbraaksporen die zijn aangetroffen, bestaat de mogelijkheid dat ze werden opgehaald en op een nieuwe plek opgeslagen, net voor de aanslagen in België", stelt de nota van de Staatsveiligheid.

Het federaal parket geeft geen commentaar over de berichtgeving, maar in gerechtelijke kringen wordt een en ander genuanceerd. "Het klopt dat er huiszoekingen zijn uitgevoerd, maar er zijn geen aanwijzingen dat daar ooit explosieven hebben gelegen", klinkt het.

bron: Belga