Sterke eerste jaarhelft voor Europese autoverkoop

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese autoverkoop is in de eerste helft van 2017 gestegen met 4,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van brancheorganisatie ACEA. In juni tekent de sector zelfs de beste cijfers in 10 jaar tijd op. Ook België deelt in het goede nieuws: van januari tot juni werden in ons land 322.302 personenwagens verkocht, een stijging met 4,1 procent op jaarbasis. In totaal werden er in de Europese Unie van januari tot juni 8,2 miljoen nieuwe personenwagens geregistreerd. Italië is koploper onder de grote autolanden, met een stijging van 8,9 procent. Daarna volgen Spanje (+7,1 procent), Duitsland (+3,1 procent) en Frankrijk (+3 procent). Ook Estland, Kroatië, Nederland, Litouwen en Polen doen het opvallend goed.

Bij de grote autolanden laat alleen het Verenigd Koninkrijk het wat afweten. Daar daalde de verkoop van personenwagens tijdens de eerste jaarhelft met 1,3 procent.

De stijgende verkoop zet zich in juni nog door, al was de groei afgelopen maand iets bescheidener met 2,1 procent in de hele EU, goed voor zowat 1,5 miljoen auto's. In absolute cijfers gaat het echter om de sterkste prestatie in juni sinds 2007, vlak voor de autoindustrie deelde in de klappen van de wereldwijde economische crisis.

Autogigant Volkswagen blijft afgetekend de grootste, met een marktaandeel van 23,4 procent in het eerste semester. Nummer twee Renault Group springt over PSA Peugeot met 10,4 procent, die laatste moet het doen met een marktaandeel van 10 procent.

bron: Belga