Overlijden Liu Xiaobo: China vraagt andere landen zich niet te moeien

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft andere landen vrijdag aangemaand zich niet te moeien met interne Chinese zaken. Daarmee doelt het ministerie op de internationale reacties na de dood donderdag van Liu Xiaobo, de dissident die in een ziekenhuis overleed na meer dan acht jaar in een cel te hebben doorgebracht. De 61-jarige Liu overleed aan orgaanfalen, zo meldde het ziekenhuis in de noordoostelijke stad Shenyang donderdag. Hij had terminale leverkanker en was voorlopig vrij om behandeld te worden in het ziekenhuis.
De vrouw van Liu had de voorbije weken meermaals gevraagd om haar echtgenoot in het buitenland te laten behandelen, maar dat werd systematisch door Peking geweigerd. Onder meer de Verenigde Staten hadden voorgesteld om hem op te vangen en te behandelen. Na zijn dood was er vanuit verschillende hoeken van de wereld kritiek op de beslissing van Peking.
“We vragen aan relevante landen om de Chinese soevereiniteit te respecteren”, zo citeert het staatspersagentschap Xinhua woordvoerder Geng Shuang van het ministerie van Buitenlandse Zaken, “Liu was een veroordeelde misdadiger en na zijn diagnose hebben de Chinese medische instellingen er alles aan gedaan om hem te behandelen.”

Bron: Belga