Nederland herdenkt maandag crash met MH17

Nederland herdenkt maandag crash met MH17
Nederland herdenkt maandag crash met MH17

Het Nederlandse vorstenpaar Willem-Alexander en Maxima onthult maandag in Vijfhuizen, vlak bij Schiphol, een Nationaal Monument ter ere van de slachtoffers van vlucht MH17. Op 17 juli is het precies drie jaar geleden dat 298 mensen om het leven kwamen toen de de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Het toestel was toen onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De plechtigheid vindt plaats aan het “herinneringsbos”, een lint van bomen die werden gepland ter nagedachtenis van de slachtoffers van de vliegtuigramp. In dat bos hebben alle 298 slachtoffers een eigen boom met een naamplaatje gekregen.

Het gedenkteken, dat in het midden van het bos komt, heeft de vorm van een oog dat opkijkt. In de iris zijn de namen van de slachtoffers gegraveerd.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen eerst samen met 17 kinderen uit Vijfhuizen het defilé openen. Daarna brengen ze een bezoek aan het herinneringsbos. Tot slot zijn er nog ontmoetingen met de nabestaanden en betrokkenen. Er worden ongeveer tweeduizend nabestaanden uit binnen- en buitenland verwacht bij de herdenking in Vijfhuizen. Naast het koningspaar zal ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte aanwezig zijn.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op donderdag 17 juli 2014 neergeschoten boven Oost-Oekraïne, vlak bij de stad Donetsk, in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger gewapende strijd leveren. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen, kwamen bij de crash om het leven.

Drie jaar later is het nog altijd niet duidelijk wie de opdracht gaf tot het afvuren van de Buk-raket die de MH17 trof en wie er aan de knoppen zat van de lanceerinstallatie. Oekraïne wijst met een beschuldigende vinger naar Rusland, dat elke verantwoordelijkheid ontkent. Een Joint Investigation Team (JIT) met België, Nederland, Maleisië, Oekraïne en Australië voert een strafrechtelijk onderzoek naar de ramp.

Bron: Belga