Maingain vraagt cdH om duidelijkheid over houding tegenover PS

Maingain vraagt cdH om duidelijkheid over houding tegenover PS

Olivier Maingain, de voorzitter van DéFI, pleit voor stabiliteit in de Brusselse regering en wil in de Franse gemeenschap een regering installeren met de partijen die ook in Brussel en Wallonië de meerderheid vormen. Hij vraagt van het cdH duidelijkheid over zijn houding tegenover de PS. Nadat cdH-voorzitter Benoît Lutgen de PS de wacht heeft aangezegd, is DéFI in Brussel ‘incontournable’ geworden voor de vorming van een nieuwe regering, net als de MR in Wallonië en de Franse gemeenschap. Na de weigering van Ecolo om met MR en cdH te regeren, hebben die twee partijen DéFI ook nodig om een nieuwe Franse gemeenschapsregering te vormen. Intussen werken het cdH en de PS wel verder in de regeringen van het Brussels gewest en de Franse gemeenschap, maar zet het cdH in de Waalse regering de lopende dossiers in de koelkast.

Olivier Maingain, die vandaag te gast was in La Première (RTBF), vraagt het cdH daarom duidelijkheid te verschaffen over zijn houding tegenover de PS. Hij stelt vast dat cdH-minister Céline Fremault in Brussel gewoon verder werkt en pleit er dan ook voor dat de bestaande coalitie wordt verdergezet. Aan Franstalige kant is de Brusselse regering samengesteld uit PS, cdH en DéFI, aan Nederlandstalige kant uit Open Vld, sp.a en CD&V.

Wat de Franse gemeenschap betreft, geeft Maingain voorkeur aan een regering die is samengesteld uit de partijen die ook de (toekomstige) regeringen in Brussel en Wallonië vormen. Hij vindt dat in elk geval prioriteit moet worden gegeven aan het onderwijs in Franstalig België.

Maingain zet zijn bilaterale contacten verder en zit vandaag/vrijdag samen met de PS. De voorzitters van MR en cdH, Olivier Chastel en Benoît Lutgen, zijn om 9.30 uur dan weer begonnen aan hun coalitieonderhandelingen voor de verschillende deelstaten, zonder evenwel de deur dicht te gooien voor andere partijen. De twee partijen hebben in Wallonië samen één zetel op overschot, maar komen in Brussel en de Franse gemeenschap niet aan de helft van het zetelaantal.

bron: Belga