Dwangvoerderen van dieren in Brussels gewest voortaan verboden

Dwangvoerderen van dieren in Brussels gewest voortaan verboden

Het dwangvoederen van dieren en de productie van ganzenlever in het bijzonder is voortaan verboden in het Brussels gewest. Het hoofdstedelijk gewest wordt daarmee het eerste gewest van het land waar het produceren van foie gras verboden is, ook al telt het vandaag geen productie-eenheden. Het Brussels Parlement keurde deze namiddag het ontwerp van resolutie goed, kort na een indrukwekkende hulde in het parlement van Barbara d’Ursel de Lobkowicz (DéFI), die eerder deze week overleed en erg geëngageerd was rond dierenwelzijn. Het ontwerp van staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) werd goedgekeurd met 66 stemmen voor en 14 onthoudingen van MR en Vlaams Belang.

De tekst, die een voorstel van Ecolo-Groen van een jaar eerder overneemt, voorziet in een verbod op het dwangvoederen op dieren. In de praktijk slaat dat voornamelijk op de productie van ganzenlever of foie gras, waarbij ganzen of eenden dwangmatig gevoederd worden zodat hun lever onnatuurlijk groot wordt. In het hoofdstedelijk gewest zijn er geen dergelijke kwekerijen, in tegenstelling tot Vlaanderen (1) of Wallonië (8).

Tijdens de bespreking wezen Liesbet Dhaene (N-VA) en Dominiek Lootens (Vlaams Belang) erop dat het om een symbolisch dossier ging. Ze betreurden dat een ander dossier rond dierenwelzijn dat wel van belang is in het Brussels gewest, het onverdoofd slachten, geblokkeerd blijft.

bron: Belga