Agenten willen munitie tijdens defilé

De politiemensen die op de nationale feestdag deelnemen aan het defilé, willen een dienstwapen kunnen dragen dat munitie bevat. De vakbonden eisen dat het protocol daarover wordt aan­gepast, zo staat vrijdag in Het Nieuwsblad. Het protocol dat het traditionele defilé van leger, ­politie en hulpdiensten regelt, bepaalt dat alle politiemensen hun dienstwapen ook in de parade mogen dragen. Maar terwijl de agenten die gemotoriseerd zijn, ook ­munitie bijhebben, moeten hun collega’s te voet verplicht alle kogels in het commissariaat achterlaten.
“Stel je voor dat er iets gebeurt tijdens het defilé, dan zouden de 120 agenten die er te voet aan deelnemen machteloos staan, terwijl het hele land toekijkt. De schade aan het imago van de politie zou enorm zijn”, zegt ACV-secretaris Stéphane Deldicque.
“De regels van het protocol voor het defilé ­werden in vredestijd opgesteld, zoveel is duidelijk. De situatie is intussen echter drastisch veranderd. Voor het derde jaar op rij staat de terreurdreiging in ons land op niveau 3”, zo zegt Deldicque nog. “Elke politieman of -vrouw moet op elk ogenblik kunnen optreden om de bevolking te beschermen. Ook tijdens het defilé.”
De bal ligt nu in het kamp van de dienst Protocol van het leger, die de regels kan bijschaven. “Mocht dat niet gebeuren, dan herinneren wij eraan dat wij nog altijd een stakingsaanzegging hebben ­lopen. Die kunnen wij desnoods ­opnieuw activeren”, besluit Deldicque.

bron: Belga