Agenten dragen wapen op defilé “zoals tijdens patrouille”

De agenten die deelnemen aan het defilé op de nationale feestdag, zullen hun dienstwapen dragen “in dezelfde staat als wanneer ze patrouilleren”. Dat zegt woordvoerder Peter De Waele van de federale politie. Secretaris Jan Adam van vakbond ACV Politie bevestigt dat de agenten “hun job kunnen uitvoeren zoals dat hoort”. “De agenten hebben hun wapen mee zoals wanneer ze patrouilleren op straat, tijdens hun normale dienstuitvoering”, zei De Waele. Dat is beslist “in samenspraak met de protocoldienst”, zei hij nog. Op 12 juli was er een hoog overlegcomité met de vakbonden, waarbij hun vraag dus werd ingewilligd, zegt de woordvoerder.
ACV-secretaris Jan Adam bevestigt dat. Volgens hem betekent dit dat de agenten “hun job kunnen uitvoeren zoals dat hoort”. “Mocht er zich een situatie voordoen, kunnen zij dus optreden zoals dat verwacht wordt van een politieambtenaar”, zegt hij.
Vrijdag had Het Nieuwsblad bericht dat de agenten die deelnemen aan het defilé, een dienstwapen willen kunnen dragen dat munitie bevat. De vakbonden eisen dat het protocol daarover wordt aan­gepast, stond in de krant.

bron: Belga