Barguil wint Tourrit op Franse nationale feestdag

BELGA PHOTO YORICK JANSENS

De Fransman Warren Barguil (Sunweb) heeft op de Franse nationale feestdag de dertiende rit van de Tour de France gewonnen. Hij bleef de Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) en de Spanjaard Alberto Contador (Trek) voor in een sprint.

De etappe naar Foix telde slechts 101 kilometer, en dat zorgde voor veel spektakel. Tientallen renners probeerden in de beginfase weg te geraken, maar het duurde heel lang voor er een definitieve vlucht tot stand kwam.

Toen toch enkele renners weggeraakten, ging het om stevige kanonnen. Contador viel aan en Mikel Landa (Sky), ploegmaat van Chris Froome, schoof mee. Na een lange achtervolging kwamen ook Barguil en Quintana erbij. Het viertal overleefde de drie beklimmingen van de dag en Barguil sprintte naar de zege.

In de groep der favorieten viel Froome schoorvoetend aan, maar de favorieten losten elkaar van geen vin. De Italiaan Fabio Aru (Astana) behoudt zijn gele trui. Froome volgt op zes seconden, de Fransman Romain Bardet (AG2R) staat derde op 25 seconden. Landa komt de top 5 binnen. Barguil heeft intussen een ruime voorsprong in het bergklassement.

Zaterdag brengt de 181,5 kilometer lange veertiende rit de renners van Blagnac naar Rodez. Greg Van Avermaet (BMC) geldt als een van de favorieten voor de ritzege.