IN BEELD. Fransen vieren nationale feestdag

AFP PHOTO / ALAIN JOCARD

De Fransen vieren vandaag ‘quatorze juillet’, hun nationale feestdag. De Amerikaanse president Donald Trump is de eregast.

De dag begon traditioneel met de parade op de Champs-Elysées. Voor de gelegenheid werd er naast de Franse vlag ook een grote Amerikaanse vlag ontplooid. Daarnaast namen tweehonderd Amerikaanse militairen en verschillende Amerikaanse gevechtsvliegtuigen deel.

Dit jaar herdachten de Fransen dat het 100 jaar geleden is dat de Amerikanen ter hulp schoten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op hun nationale feestdag vieren ze sinds 1880 de bestorming van de Bastillegevangenis in Parijs in 1789. Dat evenement betekende het begin van de Franse Revolutie.

Opmerkelijk is dat de Franse president Emmanuel Macron zijn ambtsgenoot lijkt te vertroetelen. Volgens sommige waarnemers kiest Macron ervoor om op een goed blaadje te staan bij Trump om zo de macht van Frankrijk in de wereld te vergroten, zeker nu er ruis zit op de band tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Trump en de Britten andere zorgen aan hun hoofd hebben.

AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
AFP PHOTO / SAUL LOEB
AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT
AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT
AFP PHOTO / joel SAGET