POLL. Vind jij dat een werkgever 'gezonde' werknemers mag belonen?

In de kmo B&A Technics worden deze zomer twee reischeques van 1.500 euro aan het personeel verloot, tenminste aan wie zich tijdens de twee maanden daarvoor niet ziek heeft gemeld. De zaakvoerder van het Oost-Vlaamse bedrijf riskeert daardoor een boete.
door
amrdip.singh
Leestijd 1 min.

Bart Vanderstraeten, bedrijfsleider van B&A Technics dat technische medewerkers uitvoert naar andere bedrijven, heeft al een reischeque uitgedeeld en verloot de andere in augustus. Maar de beloning aan zijn werknemers stopt niet bij deze tombola. Wie minder dan drie dagen ziek is op een jaar, krijgt namelijk 25 cent meer opslag dan de rest. “Wie zijn best doet, wordt beloond”, verklaart de man.

Discriminatie

Volgens de vakbonden is er sprake van discriminatie, wat wettelijk uiteraard verboden is. Dat bevestigt Frank Hendrickx, professor arbeidsrecht aan de KU Leuven. Er is voorlopig nog geen klacht ingediend tegen het bedrijf, maar als dit gebeurt, riskeert de zaakvoerder een schadevergoeding te moeten betalen.

Volgens tegenstanders moedigt zo'n beloning zieke mensen aan om toch naar het werk te komen, wat niet bevorderlijk is voor hun herstel. Bovendien dreigen collega's besmet te raken en kan de kwaliteit van het werk eronder lijden.

[polldaddy poll="9788667"]