Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo overleden

EPA/Berit Roald / SCANPIX NORWAY

De Chinese dissident en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Liu Xiaobo is op 61-jarige leeftijd overleden. Hij zal al acht jaar in de cel.

Het nieuws werd bekendgemaakt door de autoriteiten van de Chinese provincie Liaoning, waar Liu gehospitaliseerd was. Hij had terminale leverkanker en belandde in mei dit jaar van de cel in het ziekenhuis wegens orgaanfalen. Voordien zat hij acht jaar in de cel. Liu is een voormalige professor, schrijver en een onvermoeibare campagnevoerder voor democratisering in China.

Charter 08

De Nobelprijswinnaar is medeauteur van het Charter 08, een document dat in 2008 werd getekend door 300 intellectuelen en waarin wordt opgeroepen tot een «vrije, democratische en grondwettelijke staat» in China. In december van 2008 werd hij samen met meerdere andere dissidenten opgepakt tijdens hun voorbereidingen op de viering van de 60ste verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens. Er werden hem «subversieve activiteiten» aangewreven. Een jaar later werd hij daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar.

Nobelprijs

In 2010 werd hij voor zijn strijd voor de burgerrechten in China beloond met de Nobelprijs voor de Vrede. De prijs werd toen symbolisch uitgereikt aan een lege stoel, omdat Liu in de gevangenis zat. In mei dit jaar werd de intussen 61-jarige dissident voorwaardelijk vrijgelaten nadat hij te horen had gekregen dat hij terminale leverkanker had. Hij zat op dat moment acht jaar in de gevangenis. Peking wilde niet dat hij behandeld werd in het buitenland, zoals zijn familie dat wilde, omdat zijn toestand dat niet zou toegelaten hebben.