Mail Degueldre was "hallucinante poging" van wanhopige man

door
Belga
Leestijd 2 min.

De mail van Samusocial-voorzitter Michel Degueldre waarin hij communicatieverantwoordelijke Christophe Thielens verzocht om het privéleven van twee journalisten en Alain Maron (Ecolo) grondig te onderzoeken was "een hallucinant verzoek" en een "poging van een wanhopig man". Dat verklaarde Thielens donderdag in de commissie Samusocial in het Brussels Parlement. Volgens hem werd er geen gevolg aan gegeven en ging het om een alleenstaand feit, dat wel aantoont dat het bestuur van de vzw in een ontkenningsfase zat. Thielens verklaarde dat hij meteen na de ontvangst van de mail - hij zat op dat ogenblik in het buitenland - naar operationeel directeur Gregory Polus gebeld had. Polus gaf hem de raad om Degueldre bij zijn terugkeer te contacteren, wat hij ook deed. "Maar er is nooit meer over het verzoek gepraat", aldus Thielens. Volgens hem heeft ook niemand gevolg gegeven aan het verzoek en ging het om een alleenstaand geval.

Volgens Thielens zat het bestuur - Degueldre, Peraïta, ... - in een ontkenningsfase. Ze beschouwden elke vraag over de zitpenningen als een aanval en beantwoordde die ook als dusdanig, en waren ervan overtuigd dat er een complot bestond van een aantal journalisten en politici zoals Ecolo-parlementslid Alain Maron. Thielens was ervan overtuigd dat het dossier van de zitpenningen niet voorbij zou gaan. Hij keurde ook de brief van het advocatenkantoor Uyttendaele aan de RTBF af. De brief zou zich tegen Samusocial keren, wat later ook gebeurde.

De communicatieverantwoordelijke werd slechts éénmaal betrokken bij de verdediging van Samusocial in de zaak van de zitpenningen, bij de voorbereiding van het interview dat Pascale Peraïta en Michel Degueldre aan Le Soir zouden geven. Peraïta liet hem haar verdediging lezen maar na anderhalve pagina zei Thielens dat dit niet hetgene was wat de mensen wilden horen. "Het gebruik van de giften om de zitpenningen te betalen, stoorde mij het meest", getuigde hij. Peraïta antwoordde hem dat hij zich slecht voelde voor de donateurs - Thielens was ook verantwoordelijk voor de fondsenwerving, red.

Thielens verklaarde dat zijn relatie met Pascale Peraïta reeds erg troebel was toen Peraïta nog directrice van Samusocial was, omdat hij zich vaak zegt wat hij denkt. De communicatie met Peraïta verliep daarom vaak via haar naaste medewerkster Valérie Vierset. Hij bevestigde de verklaringen van de directeurs woensdag in de onderzoekscommissie dat de eigenlijke beslissingen door Peraïta genomen werden. "Samusocial, dat is Peraïta met de goedkeuring van Yvan Mayeur, de ultieme autoriteit", vatte hij het samen.

bron: Belga