Langverwachte hervorming van de lerarenopleiding raakt niet goedgekeurd

Langverwachte hervorming van de lerarenopleiding raakt niet goedgekeurd

De kans dat de langverwachte hervorming van de lerarenopleiding nu vrijdag wordt goedgekeurd door de Vlaamse regering, is zeer klein. Zowel de coalitiepartners N-VA als Open Vld liggen dwars. Volgens parlementslid Koen Daniëls (N-VA) gaat het over “macht en middelen, te weinig over het echte doel van de hervorming”. Dat schrijft Het Belang van Limburg donderdag. Het gaat om de opleiding voor wie geen onderwijsdiploma heeft – de zogenaamde specifieke lerarenopleiding of de vroegere D-cursus of aggregaat. In het nieuwe decreet verliezen de Centra voor volwassenonderwijs die bevoegdheid en moeten die overdragen aan de universiteiten. Maar de locaties blijven wel.

Luc De Schepper, rector van de Universiteit Hasselt: “De KU Leuven is anderhalf jaar geleden al gestart met overal samenwerkingsverbanden op te zetten. Wij hebben afspraken kunnen maken. Maar in het geval van de Universiteit Antwerpen gaat de KU Leuven tot aan hun voordeur leraren opleiden.”

“Er staan nog te veel onduidelijkheden in het decreet”, zegt Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA). “In het regeerakkoord staat wel dat de lerarenopleiding inhoudelijk versterkt moet worden, maar nu gaat het te veel ook over welke instelling waar de opleiding mag organiseren. Over aantal studenten en over macht dus en te weinig over hoe we ervoor zorgen dat sterke studenten met passie kiezen voor een opleiding als leraar. Want 1 leerkracht beïnvloedt 1.000 leerlingen.”

Ook Vlaams parlementslid Ann Brusseel (Open Vld) heeft nog te veel vragen. “Het decreet over HBO5 is klaar, maar dit niet. Ik vind het ook vreemd dat die ineens aan elkaar gekoppeld zijn in één decreet.”

bron: Belga