Kraken wordt pas ten vroegste na de zomervakantie strafbaar

Kraken wordt pas ten vroegste na de zomervakantie strafbaar

De Kamercommissie Justitie heeft deze namiddag een wetsvoorstel goedgekeurd dat kraken strafbaar moet maken, maar de tekst kan niet meer voor de zomervakantie in de plenaire Kamer worden goedgekeurd. De Franstalige oppositiepartijen PS en cdH hebben een tweede lezing gevraagd, waardoor het voorstel over het parlementair verlof wordt getild. N-VA en CD&V reageren misnoegd. Het voorstel rond een strengere kraakwetgeving werd dit voorjaar in allerijl opgesteld door de federale meerderheid in samenspraak met minister van Justitie Koen Geens (CD&V), nadat er heel wat ophef was ontstaan rond de krakersproblematiek in Gent. Het huis van een paar dat tijdelijk in het buitenland verbleef, was plots bewoond door een groep Roma, maar omdat kraken op zich niet strafbaar is kon de politie maar weinig doen.

Kraken moest strafbaar worden, zodat politie en vrederechter in de toekomst wel zouden kunnen optreden. De gezamenlijke compromistekst van Open Vld, N-VA, CD&V en MR werd deze namiddag goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie, maar tot een algemene stemming in de voltallige Kamer komt het nog niet. PS en cdH liggen dwars en vragen een tweede lezing.

De N-VA-fractie reageert teleurgesteld. Voor Kamerlid Sophie De Wit gaat het om “niets meer en niets minder dan een nodeloos vertragingsmanoeuvre” en staat de vraag van cdH en PS “volledig los van de realiteit”.

Ook de collega’s van CD&V zijn misnoegd. “Een gemiste kans”, zegt Kamerlid Veli Yüksel. “Door de vertragingsmanoeuvres van de oppositie is het nu definitief onmogelijk om de kraakwetgeving nog te stemmen voordat het parlement op 21 juli in reces gaat. Nochtans is het van cruciaal belang om deze situaties te voorkomen”, meent hij.

bron: Belga