Klimmers zijn aan zet in Peyragudes

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na twee massasprinten zijn de klimmers weer aan zet in de twaalfde etappe van de Tour de France. Het peloton trekt immers op een eerste expeditie van een tweedaagse door de Pyreneeën en krijgt onderweg zes cols voor de kiezen en een totaal van 214,5 km, goed voor de op één na langste etappe in Tour van 2017. In deze Tour liggen maar drie echte aankomsten bergop. Na La Planche des Belles Filles trekt het peloton donderdag naar Peyragudes, een tweede finish omhoog en één met een speciaal karakter, want de aankomst ligt op de start- en landingsbaan van het enige bergvliegveld in de Pyreneeën. De klim zelf telt slechts 2,4 km, maar het is een finish voor pure klimmers, met in de laatste kilometer stukken die oplopen tot 18 à 20 procent, ideaal voor renners zoals Fabio Aru die op La Planche des Belles Filles al aan het feest was of Daniel Martin die op zo'n aankomsten ook altijd zijn mannetje weet te te staan.

Een finish voor pure klimgeiten dus, maar vooraf staan ook nog vijf cols op het programma. Na een vlakke aanloop van zo'n 65 km volgt een eerste col van vierde categorie als opwarmertje: Côte de Capverne, 7,7 km aan 3,1 procent gemiddeld. Daarna gaat het richting de Col des Arès van tweede categorie, 7,4 km aan 4,6 procent. Vervolgens wacht de Col de Menté van eerste categorie, 6,9 km aan 8,1 procent, voorts de Port de Balès van buiten categorie, 11,7 km aan 7,7 procent en tot slot de Col de Peyresourde van eerste categorie van 9,7 km aan 7,8 procent gemiddeld.

De finish ligt tot slot op de vliegbaan. Een vroege ontsnapping maakt kans in deze lange etappe, al kan het ook zijn dat de klassementsrenners van deze etappe willen gebruik maken om Froome te bestoken, of ze wachten tot de korte spektakelrit van vrijdag, ook door de Pyreneeën, maar slechts 101 km.

Al zet het weer misschien vandaag/donderdag de Tour al op zijn kop. Bij de start regende het lichtjes en ook onderweg wordt regen voorspeld en kan er zelfs wat mist hangen in de bergen. Hoe dan ook, het antwoord kennen we omstreeks 17 uur.

bron: Belga