Grote verzekeringsfraude in Amerikaanse zorgsector

Grote verzekeringsfraude in Amerikaanse zorgsector

In de Verenigde Staten zijn meer dan 400 mensen in staat van beschuldiging gesteld voor hun aandeel in grootscheepse fraudezaken in de zorgsector en oplichting met opiaten. In totaal zou het gaan om 1,3 miljard dollar. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt. Openbaar aanklager Jeff Sessions noemde het “de grootste operatie ooit in de Verenigde Staten tegen verzekeringsfraude in de zorgsector”. Volgens hem zijn er aanwijzingen dat artsen, verpleegsters en apothekers “ervoor gekozen hebben om hun eed te overtreden en hun patiënten ondergeschikt te maken aan hebzucht”.

Zo zijn er in Michigan zes artsen die een carrousel opgezet hadden om onnodige geneesmiddelen voor te schrijven. In Florida is er dan weer een rehabilitatiekliniek die verslaafden zou gerekruteerd hebben met cadeaubons en bezoekjes aan stripclubs, met als resultaat een rekening van 58 miljoen dollar aan niet-uitgevoerde behandelingen en tests.

Voorts zijn er ook 120 mensen beschuldigd die betrokken zijn bij het voorschrijven en verdelen van verdovende middelen. “Ze lijken zich niet bewust te zijn van de desastreuze gevolgen van hun hebzucht”, zo zei Sessions op een persconferentie. “Met hun daden verrijken ze niet alleen zichzelf, vaak ten koste van de belastingbetaler, maar ze versterken er ook verslavingen mee en ze starten er zelfs nieuwe mee”.

Sessions deelde mee dat bijna 300 zorgverleners geschorst worden van deelname aan federale programma’s in de zorgsector. Die programma’s, onder meer Medicare en Medicaid kregen soms rekeningen gepresenteerd voor geneesmiddelen die nooit gekocht werden of nooit tot bij de patiënt geraakt zijn.

bron: Belga