Esten winnen Europese wedstrijd voor “mini-ondernemingen” met biobox

Esten winnen Europese wedstrijd voor "mini-ondernemingen" met biobox

De Estse mini-onderneming Festera heeft de 28ste editie van de “JA Europe Company of the year competition” gewonnen. Dat meldt de vzw Les Jeunes Entreprises, die jong ondernemerschap in België stimuleert. De finale vond gisteren plaats in Autoworld in het Brusselse Jubelpark en werd bijgewoond door ongeveer 700 mensen. De Esten van Festera richtten volgens de jury het beste studentenbedrijfje op, met een “innovatief bedrijfsconcept” en een “sterke ecologische invalshoek die in het bijzonder een indruk maakte op de jury”. Ze ontwikkelden de biobox, een vuilnisbak die organisch afval recycleert. Binnen twee maanden verwerkt het apparaat al het huishoudelijk voedselafval tot humus.

In totaal dongen in de finale nog 37 projecten uit 36 landen mee naar de hoofdprijs in de finale, waaronder twee Belgische. De tweede en derde plaats waren weggelegd voor een Zweedse en een Israëlische mini-onderneming.

Koning Filip, EU-commissaris Marianne Thyssen en ministers Alexander De Croo en Willy Borsus bezochten gisteren nog de stands van de deelnemers, allen tussen 15 en 21 jaar, op het Brusselse Rogierplein.

bron: Belga