Cyanide-vergiftiging gediagnosticeerd bij minstens één overlevende

Bij minstens één overlevende van de appartementsbrand midden juni in de Grenfell Tower in Londen is een vergiftiging met cyanide gediagnosticeerd. Dat is het programma BBC Newsnight van de Britse openbare omroep te weten gekomen. Uit medische gegevens blijkt dat een 12-jarig meisje behandeld werd in het ziekenhuis voor de gevolgen van het erg giftige gas, dat kan zijn vrijgekomen door het branden van isolatiemateriaal of plastic tijdens de brand. Haar zus en moeder zijn eveneens behandeld voor het risico op cyanide-vergiftiging, maar enkel bij het 12-jarige meisje is de diagnose van vergiftiging gesteld.

De moeder was bovendien zeven maanden zwanger op het ogenblik van de brand. Ze verloor haar ongeboren baby. Volgens de BBC is het de eerste keer dat de diagnose van cyanide-vergiftiging is bevestigd. Eerder waren al berichten dat drie overlevenden van de brand een antistof tegen cyanide hadden toegediend gekregen. Op de ontslagdocumenten van het ziekenhuis, staat dat het meisje “gewond is geraakt door het inhaleren van rook en cyanide-vergiftiging”.

Het is niet geweten wat de giftige stof heeft voortgebracht in de appartementsbrand. Het kan te maken hebben met de isolatie aan de buitenzijde van de toren, waarvan geweten is dat het gas vrijkomt wanneer het materiaal verbrand wordt. Cyanide-gas verstikt slachtoffers. Symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, braken en stuiptrekkingen. Bij hoge concentraties volgt al snel de dood.

bron: Belga