Baby in armen van moeder doodgeschoten in Centraal-Afrikaanse Republiek

Gewapende mannen hebben in een ziekenhuis in de Centraal-Afrikaanse Republiek een baby doodgeschoten in de armen van haar moeder. Dat maakte de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) bekend. Gewapende mannen waren dinsdag in de stad Zémio in het zuidwesten van het land het ziekenhuis binnengedrongen en bedreigden er een gezin. Toen dat gezin zich in veiligheid wilde brengen, vuurden de twee mannen op de moeder, waarbij ze het meisje in het hoofd raakten. Of de moeder het overleefde, is niet duidelijk uit de mededeling van de ngo.

“Dit kind is in de armen van haar moeder doodgeschoten, in een medische inrichting: de twee plaatsen waar een kind het veiligst zou moeten zijn”, aldus het hoofd van de AZG-missie in het land, Mia Hejdenberg. Het personeel van AZG zag zich na het incident gedwongen om zich uit Zémio terug te trekken.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek – het armste land ter wereld volgens het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) – is in 2013 een burgeroorlog uitgebroken, waarbij milities van de christelijke meerderheid tegenover de islamitische minderheid staan. Na een tijdelijke stabilisering, is het geweld de voorbije maanden opnieuw opgelaaid. In de regio rond Zémio zijn 20.000 mensen op de vlucht.

Bron: Belga