Zo blijft je vagina gezond, ook als je veel fietst

Fietsen is gezond, maar kan belastend zijn voor de intieme zones
Foto Pexels

Fietsen is gezond, maar als je veel tijd doorbrengt op twee wielen kunnen je intieme zones daar wel eens de dupe van zijn. Vooral vrouwen hebben er last van, al kan je jezelf veel leed besparen als je volgende tips in acht neemt.

Verschillende studies hebben al aangetoond dat veel fietsen de gevoeligheid van de geslachtsorganen kan doen afnemen, ongeacht het geslacht van de persoon op de fiets.

Groei van de schaamlippen

“Alle wielrenners, man of vrouw, krijgen vroeg of laat problemen in die zone”, zegt gynaecologe Pradyna Pisal aan de Engelse editie van Metro. “Bij vrouwen zijn de meest voorkomende problemen zadelpijn, geïrriteerde en gevoelloze huid, vaginale irritatie en infecties, blaasontstekingen en groei van de schaamlippen.”

Paarse vagina

Dat laatste is een gevolg van de druk van het zadel, wat niet alleen esthetische bekommernissen opwekt maar ook gewoon erg pijnlijk kan zijn. Gelukkig heeft Pisal een paar tips om te vermijden dat je na een fietstocht met een paarse vagina moet rondlopen.

  • Zorg dat je de juiste fiets gebruikt, met een zadel op maat en afgesteld op de juiste hoogte. Je zitvlak zou de druk van je lichaamsgewicht moeten opvangen en niet je schaamlippen. Zorg dat je niet te ver naar voren moet leunen om het stuur vast te pakken.
  • Zit rechtop
  • Draag een fietsbroek met zeemvel, zonder ondergoed. Was de short na elke fietstocht.
  • Gebruik vaseline om te voorkomen dat je schaamlippen en de binnenkant van je dijen uitdrogen en geïrriteerd geraken.
  • Drink veel water en ga naar het toilet van zodra je kan. Zo verklein je het risico op een blaasontsteking.