Storm op Jupiter in beeld gebracht

Voor het eerst heeft een ruimtesonde van dichtbij een foto gemaakt van de bekende rode vlek op Jupiter. Die vlek is in werkelijkheid een gigantische storm met een doorsnede van 16.350 kilometer, groter dan de aarde.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Het is de grootste storm in ons zonnestelsel. De sonde Juno nam de foto tijdens een scheervlucht op een hoogte van 9.000 kilometer. De vlek wordt waargenomen sinds 1830 en werd al 350 jaar geleden vermeld door astronomen. Ze lijkt kleiner te worden.

In augustus 2011 werd Juno gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. De sonde kwam op 4 juli 2016, na een reis van vijf jaar en bijna 3 miljard kilometer, aan bij haar doel. Ze zal 37 keer boven de planeet scheren, meestal op een hoogte tussen 10.000 en 4.667 kilometer. De volgende scheervlucht, de zevende al, is voorzien op 1 september.

Het doel van de missie is onder andere om meer te weten te komen over de magnetische velden, de samenstelling van de atmosfeer en de kern van de gasplaneet. De wetenschappers hopen op basis van de bevindingen ook meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Uiteindelijk zal de sonde, die volledig met zonne-energie wordt aangedreven, zichzelf vernietigen.