Onverslijtbare Federer jaagt op zoveelste record

Roger Federer kan voor de achtste keer Wimbledon winnen
AFP / D. Olivas

Roger Federer mag dan volgende maand 36 worden, hij is goed op weg om voor de achtste keer Wimbledon te winnen. Daarmee zou hij alleen recordhouder worden.

Sinds 2012 deelt Federer (ATP 5) het record van zeven eindzeges in Londen met Pete Sampras. Terwijl de Amerikaanse legende ondertussen al een eeuwigheid op pensioen is, heeft de Zwitser een uitgelezen kans om er dit weekend een achtste titel aan toe te voegen.

Door de verrassende uitschakeling van zowel Rafael Nadal (ATP 2), Andy Murray (ATP 1) als Novak Djokovic (ATP 4) is Federer de enige van de ‘Big 4’ die nog in de running is op Wimbledon, en bovendien verkeert hij in bloedvorm.

Geen setverlies

Een blik op zijn statistieken volstaat om dat te bevestigen. Niet alleen moest Federer als enige geen enkele set prijsgeven om de halve finales te bereiken, hij is zowat onverslaanbaar op zijn eigen opslag.

In vijf wedstrijden kreeg hij amper 14 breakpunten tegen, en slechts drie keer kwam het ook daadwerkelijk tot een break. Zelf maakt hij ook amper fouten: gemiddeld minder dan tien unforced errors per match.

Berdych

Indrukwekkende cijfers, die hem morgen torenhoog favoriet maken in de halve finale tegen de Tsjech Tomas Berdych (ATP 15). In een eventuele finale wacht dan de Amerikaan Sam Querrey (ATP 28), die Murray wipte, of de Kroaat Marin Cilic (ATP 6).