Politie gaat flitsen tegen zwerfafval

Politie gaat flitsen tegen zwerfafval
Belga / S. Gremmelprez

Politie, boswachters en GAS-ambtenaren zullen in de derde week van september een flitsmarathon tegen zwerfvuil houden. Dat moet vakantiegangers aansporen om afval niet uit het raam te gooien.

Elk jaar worden de snelwegparkings in België overladen met toeristen. Ze gebruiken ze om even uit te rusten op weg naar hun vakantiebestemmingen, maar laten tijdens hun pauze maar al te vaak afval achter. Mooimakers, het Vlaams samenwerkingsverband tegen zwerfvuil en sluikstort, heeft beslist om daar iets aan te doen.

Samen met de politie en andere gemachtigde ambtenaren, zoals boswachters en GAS-ambtenaren, zal de organisatie in de derde week van september een flitsmarathon tegen vervuilers op poten zetten. Een week lang zullen ze er extra op toezien dat afval wel degelijk in de vuilnisbak belandt. Het doel van de actie is om vakantiegangers aan te sporen om hun afval niet uit het raam te gooien, maar bij te houden en te dumpen waar het hoort.

“Mensen moeten zich bewust worden van de pakkans”

In de provincie West-Vlaanderen werd de voorbije twee jaar al enkele dagen lang ook zo’n flitsmarathon gehouden, met volgens Ovam-woordvoerder Jan Verheyen “goede resultaten”. “Het is een aanpak die loont: er is natuurlijk een toegenomen aantal boetes, maar daarnaast helpt het ook om mensen aan te spreken als ze afval gewoon op de grond gooien. Deze flitsmarathon is een noodzakelijk element in een integrale aanpak. Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat er een pakkans is.”

Tegelijk met de flitsmarathon zullen langs grote wegen en parkings in Vlaanderen borden verschijnen gebaseerd op het spelletje ‘Ik ga op vakantie en neem mee…’. “De snelwegparkings zijn helaas echte hotspots voor zwerfvuil en sluikstort”, zegt Mooimakers-coördinator Els Gommeren. “Alleen al langs de Vlaamse gewestwegen en snelwegen wordt jaarlijks meer dan 3.000 ton zwerfvuil opgeruimd.”