Vier arrestaties in zaak van uit Berlijns museum gestolen gouden munt

Vier arrestaties in zaak van uit Berlijns museum gestolen gouden munt

De Duitse politie heeft vier personen opgepakt in het onderzoek naar de uit een Berlijns museum gestolen, 100 kilo zware gouden munt. Tegen de mannen – tussen de 18 en 20 jaar oud – werden ondertussen ook aanhoudingsbevelen uitgevaardigd. Een aantal appartementen in de Duitse hoofdstad, in het district Neukölln, werd doorzocht. De diefstal uit het Bode-Museum, op het Museumsinsel, gebeurde eind maart. Het gaat om de “Big Maple Leaf”, een zeldzame munt met de beeltenis van koningin Elizabeth II op. Het gevaarte heeft een diameter van 53 cm en is drie centimeter dik. De munt, puur goud, is 3,7 miljoen euro waard.

Op camerabeelden is te zien hoe drie mannen langs de treinsporen naar het museum wandelen en met een ladder langs de zijkant het museum binnendringen. De dieven stalen ook een kruiwagen in het museum die ze gebruikten om de munt te vervoeren.

Van de Big Maple Leaf is er nog steeds geen spoor. De speurders gaan ervan uit dat de munt is versmolten en in kleine hoeveelheden is verkocht, en vrezen dan ook dat de kans zeer klein is om het gevaarte al dan niet deels terug te vinden.

Eerder deze week gaf de politie nog bewakingsbeelden vrij waarop de verdachten te zien zijn. Ze beloofde tot 5.000 euro voor tips die tot hun arrestatie leidden.

bron: Belga