Spoorlopen kostte dit jaar al aan drie mensen het leven

Spoorlopen kostte dit jaar al aan drie mensen het leven

Het aantal meldingen van spoorlopers blijft maar toenemen. In de eerste helft van dit jaar waren er 447 meldingen, al twee derde van het totale aantal in 2016. Dat heeft spoornetbeheerder Infrabel woensdag gezegd tijdens een sensibiliseringsactie naar aanleiding van Dour Festival. Drie mensen bekochten sinds januari het spoorlopen met hun leven. Er vielen ook drie zwaargewonden te betreuren. Infrabel wijst ook op de vertragingen die spoorlopers veroorzaken: in 2016 was dat gemiddeld meer dan 5 uur per dag. De spoornetbeheerder probeert al lang het probleem onder controle te krijgen, met onder meer afsluitingen, struikelmatten, camerabewaking en sensibiliseringsacties.

Zo’n actie is er ook ter gelegenheid van een aantal muziekfestivals. Eerder sensibiliseerde Infrabel al festivalgangers op weg naar Rock Werchter, en woensdag werden mensen onderweg naar Dour Festival onderschept aan het station van Saint-Ghislain. Zij kregen te maken met een goochelaar die tijdens een interactieve act bij wijze van spreken goochelt met het leven van de festivalganger.

De actie zal bij nog festivals herhaald worden. Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de spoorlopers mannen zijn tussen 18 en 34 jaar. Vaak zijn het pendelaars, maar ook voor en na de schoolbel worden regelmatig spoorlopers gespot. Tijdens de zomervakantie begeven vooral jongeren zich tussen de sporen. Bijna de helft doet het omdat het een kortere weg is, 18 procent vindt de sporen “een mooie plaats om te wandelen”.

In 2016 vielen er zeven doden en één zwaargewonde door spoorlopen.

bron: Belga