Samusocial - Voorzichtigheid geboden met verspreiden van informatie op sociale media

door
Belga
Leestijd 2 min.

Men moet zeer voorzichtig zijn met het verspreiden van informatie op sociale media. Die raad gaf de juridische expert van de onderzoekscommissie Samusocial, professor emeritus Henri Bosly, woensdag tijdens de besloten zitting van de commissie naar aanleiding van de mail van Samusocial-voorzitter Michel Degueldre die vroeg om een onderzoek te voeren naar het privéleven van twee journalisten en commissielid Alain Maron (Ecolo). Die vindt dat Degueldre meteen moet opstappen als voorzitter.

Die zitting met gesloten deuren kwam er nadat een aantal commissieleden verontwaardigd waren dat de mail tijdens de commissiezitting zelf reeds op sociale media circuleerden. In de mail aan de communicatieverantwoordelijke van de vzw, met kopie aan de drie directeurs, vraagt Degueldre om een informatie te verzamelen over leven, studies, overtuiging, vrienden van de journalisten van Le Vif en RTBf en Ecoloparlementslid Maron, die de overdadige zitpenningen bij de daklozenorganisatie aan het licht brachten.

Bosly verklaarde woensdag in de vooravond dat hij tot voorzichtigheid had opgeroepen. De commissieleden moeten voorrang geven aan het werk van de onderzoekscommissie en het recht van "een van de personen die genoemd werd (Michel Degueldre, nvdr.)" die zich nog voor de commissie moet uitspreken. Daarnaast speelt ook de privacy mee. De commissieleden kunnen de documenten die hen overgemaakt werden gebruiken voor hun commissiewerk, maar moeten de privacy respecteren, vond hij.

De commissie heeft alvast tijdens de besloten zitting afgesproken dat documenten, die tijdens een openbare commissiezitting geciteerd worden, pas na afloop van de zitting kunnen verspreid worden. Dat komt de sereniteit van de werkzaamheden ten goede.

De mail van Degueldre blijft intussen voor reacties zorgen.

Alain Maron vindt dat de algemene vergadering van Samusocial op korte termijn het ontslag van de bestuurders aanvaard en een nieuwe raad van bestuur aanduidt met vertegenwoordigers van het Brussels gewest en de GGC. Michel Degueldre kan alvast geen voorzitter blijven.

"Het is hallucinant dat een vzw-voorzitter van een organisatie die voor 98% door de overheid gesubsideerd wordt en een omzet van 20 miljoen euro heeft, het personeel vraagt om een grond onderzoek te voeren naar het privéleven van journalisten en een parlementslid. Dat toont aan hoezeer de raad van bestuur zich almachtig waant in een logica dat alles toegestaan is om de belangen van Samusocial te beschermen", aldus het Ecolo-lid. Maron is alvast van plan om hem tijdens de hoorzitting van volgende week grondig op het rooster te leggen. "Het is twijfelachtig dat Degueldre het bij een mail, die zonder antwoord bleef , gelaten heeft.

De Franstalige journalistenbond AJP vindt de mail "onaanvaardbaar en onrustwekkend". De Europese Federatie van Journalisten van zijn klaagt de "poging tot intimidatie" op Twitter aan en kondigt aan de zaak bij de Raad van Europa aan te kaarten.

bron: Belga