Ophef rond mail van voorzitter Degueldre om info over journalisten en parlementslid

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de onderzoekscommissie Samusocial was er woensdag grote ophef rond een mail van de voorzitter van de daklozenorganisatie Michel Delgueldre, waarin hij vraagt om informatie in te winnen over de journalisten en Ecolo-parlementslid Alain Maron, die de vzw in diskrediet brachten. De commissieleden waren niet enkel geschokt over de inhoud van de mail, maar ook over het feit dat die meteen ook op de sociale media circuleerden. De kwestie wordt momenteel met gesloten deuren besproken. De commissie hoorde woensdagnamiddag drie operationele directeurs van de daklozenorganisatie. Alain Maron vroeg hen meteen om een reactie op de mail van de voorzitter van de raad bestuur, Michel Degueldre, die zij in kopie hadden ontvangen. "Zijn jullie op de vraag ingegaan?", wilde hij weten. Ook andere commissieleden waren verbolgen over de vraag van de voorzitter naar informatie die de journalisten en het parlementslid onder druk zou kunnen zetten. "Dit is hetzelfde als in de Publifin-commissie waar ook commissieleden onder druk gezet werden", vond Benoît Cerexhe (cdH).

Administratief en financieel directeur Aurélien Doffigny, operationeel directeur Gregory Polus, en pedagogisch directeur Laurence Bourguignon verklaarden allen dat ze geschokt waren over de mail en niet waren ingegaan op het verzoek. "Er was een escalatie van de reacties. Christophe Thielens (de woordvoerder van vzw en bestemmeling van de mail van Degueldre) kan getuigen dat we vonden dat dit erover was", zei Doffigny.

Maar Emmanuel De Bock (DéFI) vond dat de mail niet had mogen openbaar gemaakt worden. "Als het document in publieke zitting behandeld wordt, is hij publiek", repliceerde commissievoorzitter Stefaan Cornelis. "Het proces van Delgueldre wordt momenteel op sociale media gevoerd, terwijl hij zich niet kan verdedigen", vervolgde De Bock. Niet iedereen was het eens met het voorstel om de vraag of de mail nu al dan niet mocht worden openbaar gemaakt worden meteen in besloten vergadering te behandelen. Maar toen Vincent De Wolf (MR) zei dat het antwoord van Thielens intussen ook op de sociale media circuleerde, was er een tweederdemeerderheid onder de commissieleden om de vergadering met gesloten deuren voort te zetten.

bron: Belga