Openhartig gesprek tussen Charles Michel en Sergej Lavrov over Oekraïne en rechtsstaat

Openhartig gesprek tussen Charles Michel en Sergej Lavrov over Oekraïne en rechtsstaat

“Openhartig en direct”, dat is de toon van het onderhoud tussen premier Charles Michel en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdagochtend in Brussel. De Belgische regeringsleider kon het hebben over de situatie in Oekraïne en aan de zuidelijke grens van Europa, maar ook over de rechten van homoseksuelen, zo zei de premier aan Belga. Beide mannen spraken een uur met elkaar. “Ik heb opgeroepen de dialoog op hoog niveau tussen de Europese Unie en Rusland te versterken”, aldus Charles Michel. Het onderhoud was de kans om het te hebben over de situatie aan de oostgrens van Europa, vooral dan Oekraïne. Rusland annexeerde het schiereiland de Krim begin 2014, wat een ernstige crisis met Europa veroorzaakte. “Ik heb ervoor gepleit dat de beide partijen de akkoorden van Minsk II respecteren”, aldus de premier. Die akkoorden bepalen het staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne en de normalisering van hun betrekkingen.

De twee mannen hadden het verder ook over de situatie aan de zuidgrens van Europa, in Syrië en Libië, waar Rusland actief is. “Ik heb gepleit voor meer overleg, want die situaties zijn bronnen van conflicten en hebben een impact op vlak van migratie, veiligheid en terrorisme”, aldus Michel. Tijdens het onderhoud kwamen ook economische vraagstukken en enkele energieprojecten aan bod. Ook is gesproken over de rechtsstaat en de democratie. Verschillende tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin zijn immers de mond gesnoerd.

De premier had het ten slotte ook nog over de rechten van homoseksuelen. Onafhankelijke Russische kranten hadden melding gemaakt van geweld, tot martelingen en moorden, op homoseksuelen in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Na zijn ontmoeting met de premier had Lavrov ook nog een gesprek met zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders.

bron: Belga