Nieuwe nummer één van de wereld Karolina Pliskova "wil verantwoordelijkheid opnemen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Karolina Pliskova wordt maandag de 23e speelster die de eerste plaats inneemt op de WTA-ranking. De 25-jarige Tsjechische, op dit moment nog nummer drie van de wereld, onttroont de Duitse Angelique Kerber, die maandag sneuvelde in de achtste finales op Wimbledon. "Dit is een dag die ik nooit meer zal vergeten", liet Pliskova optekenen. Kerber, vorig jaar finaliste op het Londense gras, en nummer twee van de wereld Simona Halep, dinsdag uitgeschakeld in de kwartfinales, verloren te veel punten op Wimbledon om nummer één van de wereld te worden/blijven. Voor Halep volstond een zege tegen de Britse Johanna Konta (WTA 7), maar dat lukte niet.

"Dit is een dag die ik nooit zal vergeten", liet Pliskova weten op haar Instagramaccount. "Ik kan het dan wel niet vieren op het terrein, maar dat maakt niets uit. De status van nummer één op de wereldranglijst betekent veel voor mij. Op dit moment besef ik nog niet goed wat mij overkomt. Ik heb hard gewerkt, net als alle personen rondom mij. Ik bedank iedereen die in mij gelooft, en zelfs de personen die twijfelden aan mijn capaciteiten. Nummer één van de wereld zijn is ook een grote verantwoordelijkheid. Daar ben ik me van bewust. Ik zal mijn best doen niet uit deze rol vallen."

Pliskova zelf werd al in de tweede ronde uit Wimbledon gekegeld door de Slovaakse revelatie Magdalena Rybarikova (WTA 87). Op Roland Garro stond de Tsjechische, die al negen WTA-titels op haar palmares heeft staan, in de halve finales. Pliskova is de zesde speelster die nummer één van de wereld wordt zonder een Grand Slam te hebben gewonnen. Dat overkwam eerder ook al Kim Clijsters, de Servische Jelena Jankovic, de Russische Dinara Safina, de Française Amelie Mauresmo en de Deense Caroline Wozniacki.

bron: Belga