Geluidshinder Brussels Airport – “N-VA reageert eens te meer zonder dossier te begrijpen”

Geluidshinder Brussels Airport - "N-VA reageert eens te meer zonder dossier te begrijpen"

“Eens te meer reageert N-VA zonder het dossier of de procedure te willen snappen.” Dat zegt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) in reactie op de uithaal van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De Brusselse regering heeft het belangenconflict geschonden door toch geluidsboetes uit te schrijven voor luchtvaartmaatschappijen, zegt Ben Weyts in De Tijd. De Brusselse regering heeft vanaf 22 februari immers opnieuw boetes uitgeschreven voor luchtvaartmaatschappijen die de geluidsnormen overschreden. Nochtans had de Vlaamse regering toen een belangenconflict ingeroepen tegen de Brusselse beslissing om een nultolerantie in te voeren bij het overschrijven van de geluidsnormen. Weyts roept de betrokken luchtvaartmaatschappijen op om de boetes juridisch aan te vechten.

Volgens Fremault begrijpt de Vlaamse minister het dossier niet. “Hoewel het tweede belangenconflict compleet onwettelijk was, heeft het Brussels gewest zich altijd constructief opgesteld. Er werden daarom tussen 22 februari en 22 april pv’s opgesteld zonder de boetes te innen, voor overtredingen tussen 6 en 9 decibel. De luchtvaartmaatschappijen moeten dus niets betalen voor deze periode. Enkel voor de overtredingen boven die tolerantiedrempel werd er beboet, zoals altijd al het geval was.”

De Brusselse minister pikt het naar eigen zeggen niet dat er chantage wordt gepleegd op basis van de werkgelegenheid op Zaventem. “Sommigen weten blijkbaar niet meer wat ze nog moeten uitvinden om Brussel van de uitvoering van haar geluidsnormen af te brengen”, zegt ze. “Het gaat hier louter om de uitvoering van vijftien jaar oude normen. Het is een evenwichtig wettelijk kader, om een gezonde leefomgeving te garanderen voor de bewoners onder de vliegroutes.”

bron: Belga